Loading...
X

Reseskildring från Tunisien

Jag har just avslutat en fantastisk semester i Tunisien, och återvänt hem till verkligheten. Ja, för Tunisien känns faktiskt som ett sagoland, fast det inte ligger längre bort än det gör. Det är ju Medelhavet man badar i och det gick till och med att skymta Sicilien när vädret var klart. Men det är ändå långt från den miljö man möter på andra sidan Medelhavet, det kan jag lova.

Denna resa har gett mig så mycket, inte bara sol och bad som det lätt blir när man väljer något av de vanligare resmålen.

Visst har jag solat och badat, på stränder som säkert måste vara några av medelhavets allra bästa. Men jag har också sett Kartago, gjort en ökentur i Sahara, vandrat i olivlundar och sett riktiga korkekar!

IMG_74

Basaren i stan var en upplevelse i sig. I souken, som basaren heter på tunisiska, kunde man köpa allt från kläder, smycken och skor, till keramik, frukt och godis.

I Sousse, där vi bodde, är basaren inhyst i medinan, som är ett skyddat världsarv. I medinan finns också en mycket gammal moské, flera museer och en imponerande stadsmur.

Till Kartago reste vi med tåg, och det var jättespännande att vandra runt bland de gamla ruinerna, och nästan känna historiens vingslag. Det gamla Kartago… vem har inte läst om denna stad på skolans historielektioner?

IMG_645

När vi reste ut i öknen besökte vi också grotthusen i Matmata, där vi åt lunch. Det var här man spelade in filmen ”Stjärnornas Krig”. Jag har, med andra ord, hunnit att se och uppleva mycket på den två veckor långa vistelsen i Tunisien och har massor av minnen med hem.

Men, naturligtvis har det också blivit många sköna timmar på stranden, och det som slog mig var att man aldrig behövde trängas. Kanske är det för att stränderna är så långa, som det alltid var gott om plats. Solstolar och parasoll fanns att hyra, och på ”vår” strand fanns möjlighet att rida kamel.

Den tunisiska maten var också helt ny för mig, men jag lärde mig att uppskatta både marqa och brik, som är typiska rätter i det tunisiska köket.